PGD Smlednik

Prostovoljno gasilsko društvo Smlednik (PGD Smlednik) je gasilsko društvo v občini Medvode in deluje v krajevni skupnosti Smlednik. Razvrščeno je v 2. kategorijo in deluje požarno preventivno ter operativno na celotnem območju občine in tudi preko njenih meja. Aktivno izvaja naloge s področja zaščite in reševanja ter nudi pomoč ob različnih elementarnih in drugih nesrečah.

Gasilsko društvo Smlednik je bilo ustanovljeno leta 1914, vendar zaradi začetka 1. svetovne vojne ni zaživelo v praksi. Povod za dejansko ustanovitev gasilskega društva je bil požar na kmetiji pri Dermastju v Smledniku leta 1920. Ustanovni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Smlednik je bil dne 10. aprila 1921 v Domu kulture v Smledniku pod okriljem gasilske župe Kranj. Z gradnjo gasilskega doma so začeli še istega leta. Po pripovedovanju je bil zgrajen v treh tednih. Prvi ohranjeni zapisi o dejavnosti so šele iz začetka leta 1923.

Gasilni dom PGD Smlednik se nahaja na ovinku, točno pod Kalvarijo. Zgrajen je bil leta 1921, obnovljen pa v letu 2001. Na njem si je vredno ogledati secesijsko okrasno poslikavo in sliko svetega Florijana.

Danes ima društvo kar štiri vozila. V društvu aktivno deluje skupina veteranov, ki dosega odlične rezultate na državnih tekmovanjih.

Prostovoljno gasilsko društvo Smlednik

KontaktProstovoljno gasilsko društvo Smlednik

T: 031 366 246
E: pgd.smlednik@gmail.com
Kontaktna oseba: Miha Vovk