Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice o dogajanju v Smledniku

>>

Publikacije


ZbornikOb praznovanju 100-letnice kulturnega doma v Smledniku so v KUD Smlednik izdali zbornik o gradnji doma in dogajanju v njem. Zbornik z naslovom 11.393 kron in 93 krajcarjev, toliko je namreč stala izgradnja doma, je bil decembra 2011 izdan kot pika na i celotnemu dogajanju v sklopu praznovanja 100-letnice kulturnega doma. Poleg opisa same gradnje doma, v zborniku najdete opis dogajanja v domu s celotno zgodovino Kulturno-umetniškega društva Smlednik. V publikaciji so prostor dobili tudi poznani prebivalci Smlednika in okolice, predstavljen je premalo poznan skladatelj Vinko Krek, vključenih pa je še mnogo zanimivih in za Smlednik zgodovinsko izjemno pomembnih vsebin. V elektronski knjižici si lahko ogledate nekaj izbranih vsebin zbornika, ki ga lahko naročite na elektronskem naslovu kud@smlednik.si.
Zbornik

Kratka knjižica o kapelici sv. Urha v Smledniku je bila izdana leta 1999 ob koncu obsežne obnove kapelice, ki izvira iz 19. stoletja. V knjižici lahko spoznate življenje in delo sv. Urha, svetnika kateremu je posvečena tako župnijska cerkev v Smledniku, kot tudi kapelica ob župnijski cerkvi. Po sv. Urhu se od leta 2007 imenuje tudi trg, ki je osrednji dogajalni prostor v Smledniku, saj so okoli njega postavljene najpomembnejše stavbe v vasi: kulturni dom, župnišče, cerkev in mrliška vežica. V knjižici je opisana podrobna kronologija obnove kapelice, ki se je začela leta 1997 in se zaključila poleti 1999.

Zbornik

V počastitev 40. obletnice delovanja je Turistično olepševalno društvo Smlednik leta 2001 izdalo knjižico z naslovom Med Savo in smledniškim Starim gradom. V njej najdete kratko zgodovino delovanja društva in kratke opise turističnih znamenitosti v Valburgi in Smledniku. Istega leta je bila končana tudi več let trajajoča obnova Kalvarije, ki je z obnovo ponovno pridobila status ene izmed najlepših tovrstnih arhitektonskih baročnih stvaritev v Sloveniji. Del knjižice zato podrobno opisuje zgodovino tega kulturnega spomenika in potek njene obnove.

Kako

Gre za oris načina življenja v Smledniku in okolici med obema vojnama, ki so ga leta 1989 izdali mladi člani Kulturno umetniškega društva Smlednik. Etnološka raziskava, ki so se je lotili zagnani člani društva predstavlja enega redkih sistematičnih opisov življenja v Smledniku in okolici, elektronski zapis pa ima še večjo vrednost zato, ker so tiskani izvodi knjižice zelo hitro pošli. S knjižico so obeležili tudi 10. obletnico delovanja Kulturno umetniškega društva Smlednik. Spisi vsebujejo izseke iz župnijske in šolske kronike, opise gospodarstva, prehrane, noše, vzgoje, plesa in drugih navad prebivalcev naših krajev med obema vojnama.

Brosura

Zgibanka o Smledniku je bila izdana ob praznovanju 50. obletnice delovanja Turističnega društva Smlednik, jeseni 2010. V njej so predstavljeni najpomembnejši trenutki v zgodovini delovanja društva. Zgibanka je namenjena predvsem obiskovalcem Smlednika in Valburge, saj so v njej opisane vse glavne turistične znamenitosti; Stari grad, Kalvarija, Dvorec Lazarini, igrišče za golf ter župnijska cerkev v Smledniku in podružnična cerkev v Valburgi. V izbranih kratkih drobcih iz zgodovine je na kratko predstavljena bogata zgodovina krajev pod smledniškim starim gradom.

Brosura

 

Turistično društvo Smlednik je leta 1971 izdalo knjižico z naslovom Smlednik in okolica: Stari grad – zgodovina. V njej je podrobneje opisana zgodovina starega in novega smledniškega gradu, vse od prazgodovinskih jarkov in okopov, do gradnje spodnjega gradu, danes znanega kot Dvorec Lazarini. V knjižici je predstavljen tudi stavbno zgodovinski oris smledniškega Starega gradu, ki je bil grajen v petih stavbnih fazah.

 

Brosura

 

V predstavitveni zgibanki Turističnega društva Hraše spoznate vas na meji med Občino Medvode in Občino Vodice in dejavnosti turističnega društva. Med najpomembnejšimi znamenitostmi vasi Hraše je cerkev sv. Jakoba, ki se prvič omenja že leta 1118. Edinstven biotop predstavljata hraški mlaki, ki dajeta zavetje številnim ogroženim živalskim vrstam. Del turistične ponudbe je tudi Jahalni center Janhar. Zgibanka je bila izdana leta 2008 s pomočjo Turistične zveze Medvode in Občine Medvode.

 

Brosura

 

Zgibanka o Smledniku je bila izdana leta 2007, ko je vas Smlednik sodelovala na evropskem tekmovanju ocenjevanja mest in vasi Entente Florale Europe, kjer je tudi prejela srebrno medaljo. Turistično društvo Smlednik, ki je zgibanko izdalo v sodelovanju s Turistično zvezo Medvode in Občino Medvode, v njej jedrnato opiše vasi Smlednik in Valburgo, ter ju predstavi z bogatim slikovnim materialom. Besedilo je napisano v slovenskem in angleškem jeziku.

 

Brosura

 

Predstavitvena zgibanka Kampa v Dragočajni v kateri najdete bogato slikovno predstavitev tega kraja sprostitve in miru. Kamp z več kot štiridesetletno tradicijo se razprostira na 4 hektarih površin in lahko sprejme do 400 gostov. V kampu najdete prostore namenjene kampiranju, bungalovsko naselje in del posebej namenjen naturistom. Kamp ponuja obilo možnosti za rekreacijo in bogato gostinsko ponudbo.

 

Brosura

 

Predstavitvena  knjižica Praznovanja v  Smledniku je nastala leta 2017 in je plod celoletnega dela študijskega krožka Praznovanja v Smledniku, ki ga je vodila mentorica Nataša Škofic Kranjc. Knjižica obsega 11 strani na katerih so predstavljeni različni običaji in spremljajoča praznovanja, ki so značila za Smlednik in njegovo okolico.

 Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?