TD Hraše

Turistično društvo Hraše (TD Hraše) je bilo ustanovljeno leta 1989 z željo, da poveže vaščane v prijetnem druženju in ohranjanju kulturne in naravne dediščine ter v krepitvi turističnega razvoja vasi.

Osnovni cilj je ohranjanje ljudskih običajev, kulturne dediščine kraja in skrb za urejenost vasi, za označbe turistično pomembnih točk ter izdajanje turistične literature - razglednic, prospektov.

Značilnost Hraš so žabe, ki v prvih toplih deževnih spomladanski dnevih zamenjajo svoje bivališče na hribu za Hraško mlako. Turistično društvo sodeluje z društvom Žverca pri pomoči žabam, da varno prečkajo cesto Škofja Loka – Kamnik.

Z veseljem sodelujejo na različnih prireditvah z ostalimi društvi in posamezniki, ki delujejo v krajevni skupnosti, v občini in tudi drugje. Vsako leto ob koncu zime veselo zakurijo pusta, da bi čim prej pregnali mraz, že vrsto let organizirajo spomladansko čistilno akcijo in sodelujejo tudi pri širši akciji Očistimo Slovenijo. V toplejših mesecih leta poskrbijo za aktivno druženje krajanov z organizacijo različnih pohodov, izletov, skupinskega kolesarjenja. V decembru v goste povabijo dobre može in tako razveseljujejo najmlajše.

Turistično društvo Smlednik

Hraše še vedno ohranjajo utrip pravega podeželja. Obiskovalci lahko uživajo ob kolesarjenju, sprehodih in jahanju po idilični okolici, ki skriva številne naravne in kulturne bisere. Med njimi izstopata hraško mokrišče, ki je pravi raj za mnoge ptice in dvoživke ter cerkvica svetega Jakoba, ki bedi nad vasjo že celih devetsto let.

Pestro vaško življenje bogatijo tudi prireditve, ki jih organizira Turistično društvo Hraše.

  • V začetku aprila: tekmovanje vlečnih psov za Memorial Henrika Sečnika, ki ga popestrijo nastopi konj.
  • 23. junij: Na kresni večer kurimo kres, ki oživi vso tisto dobro voljo, sončevo moč in igro svetlobe in sence, ki je nekoč tako zelo očarala naše prednike.
  • 29. julij 2018: organiziramo Družabno srečanje na Jakobovo nedeljo ob 900 letnici prve omembe Hraš in Smlednika.
  • 5. december: miklavževanje: Ko so dnevi najkrajši in rdeča zarja naznanja, da Miklavž peče piškote, mu naši mladi pomagajo, da s parkeljni obišče družine v vasi.
  • 26. december: Blagoslov soli in konj: Na god svetega Štefana okoliški lastniki pripeljejo svoje skrbno urejene konje k naši cerkvi na žegnanje, obiskovalci pa prejmejo lične žakeljčke soli.

Kontakt


Turistično društvo Hraše

T: 031 839 680 Damjan Koželj
T: 041 390 366 Jože Janhar
E: td.hrase@smlednik.si
Kontaktna oseba: Damjan Koželj (predsednik)